Buitentoneel Euver de Grens
De basis van het project “Euver de Grens” is een groots buitentoneel uitgevoerd over tien avonden met als thema ‘Smokkelen’. Het toneelstuk is een tragikomedie geschreven door Frits Criens en getiteld “Euver de Grens”. Het verhaal speelt zich een eeuw geleden af, net na de Eerste Wereldoorlog, voor de Belgen de Groote Oorlog, bij een grensovergang tussen Nederland en België. Het betreft een verbeeld verhaal in toneelvorm, ondersteund door beeldmateriaal en eigentijdse geluids-mogelijkheden, gemixt met waargebeurde ingrediënten en anekdotes van smokkelverhalen die zich in deze omgeving afgespeeld kunnen hebben
Locatie
De locatie is de historische Broekmolen, gelegen midden in de natuur, aan de visrijke A-beek op de grens van Stramproy en Molenbeersel.

Een prachtig gebied voor stropers waar altijd wel iets gebeurde. Aan de ene kant van de grens is de Broekmolen en een grenscafé. Aan de andere kant van de grens is een winkeltje gelegen. Een ideale plek voor smokkelaars, douanebeambten, boeren, de lokale jeugd en dorstige passanten. De winkel is ook de spil in de smokkel van zout, levensmiddelen, levend vee en roddelpraatjes. In de molen komen de lokale boeren met hun graan, en smeren hun keel met fris bier. Dan komen de verhalen ook los. De jongens uit het dorp komen hier voetballen, en dromen van een eigen voetbalclub en eigen veld. De douane komt vaak uit het protestante Holland, om te veel verbroedering te voorkomen. Vaak knappe jonge mannen, wat weer voor aanloop van de lokale meiden zorgt. Na de verdeling van het land in België en Nederland, zo’n 80 jaar geleden, is er ook wel een gezonde rivaliteit tussen de ene en de andere kant van de grens. Er wordt over en weer wat geplaagd en uitgedaagd. Maar ook de eigenaresse van de winkel en de molenaar hebben zo hun gevoelens voor elkaar, ondanks hun huwelijken. Stropers willen hun handel graag kunnen afzetten aan de andere kant van de grens, en proberen de douane naar hun hand te zetten. Net als de smokkelaars dat ook proberen. Omdat de douane zelf ook graag een graantje meepikt, spelen die dit spel weer mee, als het hen uitkomt. Kortom : alle ingrediënten zijn aanwezig om eens “Euver de Grens” te gaan…..
Productie
Voor deze productie zijn 50 toneelspelers gecast, zowel Belgische als Nederlandse. Er wordt gebruik gemaakt van historische attributen zoals kleding, uniforms, wapens, vlaggen, fietsen, karren e.d. die zoveel als mogelijk overeenkomen met de werkelijkheid. Ook is er deelname van levende have (paarden, schapen, koeien, kalveren en honden). Voor de muzikale bijdrage wordt een muziekgroep toegevoegd. In totaal zal de vrijwilligersorganisatie ongeveer 200 vrijwilligers omvatten die op alle mogelijke manieren worden ondersteund door professionals.
Schrijver & Regisseur

Schrijver Frits Criens:
“De Brookmeule ligt op de grens van Nederland en Belgie, een ideale plaats voor een buitentoneelstuk over smokkelen. Het verhaal speelt beginjaren twintig van de vorige eeuw. Er is armoede, elke stuiver ekstra is welkom. De meeste smokkelwaar is in onze ogen bescheiden, zout, boter, koffie. Maar er speelt veel meer. Dat maakt Euver de grens tot een spannend, vrolijk, hilarisch maar ook tot een ontroerend stuk dat tussen de regels door veel bloot legt over de sociale problemen van die tijd die deels nog de onze zijn.”
Regisseur Johan Korten
Toneel werkt als een energie impuls
Met geduld, overtuiging, veel plezier en soms een traan kom je tot grote successen.
“Euver de Grens’ is een heel breed creatief proces. De productie wordt een totaalbeleving van het toneelstuk aangevuld met o.a. een belevingsroute, expositie, smokkeltocht en educatief programma. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om er iets geweldigs van te maken waar in de regio nog lang over zal worden gedacht en gesproken.”
