Zoek je nog een Sinterklaas of Kerstcadeau?
De herfst is in volle gang en de feesten in de maand december kondigen zich al aan. Altijd leuk en gezellig, met familie en vrienden. Daar horen ook presentjes en cadeautjes bij. Maar dat is soms wel een probleem : wat geef je nu aan iemand die vaak al van alles heeft ? Daarom het volgende idee. Kijk eens naar het fotoboek van Euver de Grens. Als bezoeker, vrijwilliger, sponsor of speler haal je met dit boek prachtige herinneringen op. Niet alleen van het toneelstuk, maar ook van het scholenproject, de smokkeltocht, de belevingsroute of de tentoonstelling. Echt iets voor op je eigen verlanglijstje, of om te geven aan een dierbare. Misschien zelfs leuk als cadeau in het kerstpakket voor je medewerkers ! Lekker om door te bladeren in de koude wintermaanden. Het boek kan je inkijken en kopen bij Kapsalon Sniekers; Drogisterij DA en de Jumbo in Stramproy en ook bij drankenhandel Prik & Tik in Molenbeersel. Voor de kosten hoef je het niet te laten want dit dikke boek kost maar 10 euro. Kan ook besteld worden via de website van Euver de Grens.
Fotoboek Euver de Grens in de verkoop
U kunt zich wellicht het prachtige buitentoneel nog herinneren van vorig jaar. Bij de Broekmolen was er de hele maand september van alles te doen. Duizenden mensen hebben genoten van een heel speciale avond, het is vaak nog onderwerp van gesprek. Maar ook het nevenprogramma, met het scholenproject, de smokkeltocht, de tentoonstelling, de belevingsroute of Gluren bij de Buren, waren uitermate succesvol.Van dit alles is nu een schitterend fotoboek verschenen, te koop in Stramproy, Molenbeersel of via de website. Unieke herinnering, voor maar 10 euro.
In het boek wordt in 120 pagina’s, met honderden foto’s teruggekeken naar dit evenement. De afwerking van het boek is robuust, waardoor het een mooi boek geworden is. Leuk om te hebben, nog leuker om te geven. Iets om in huis te halen, iets om met de decemberfeesten te schenken.
Het boek is voor 10 euro te koop bij Drogisterij DA, Kapsalon Sniekers, JUMBO in Stramproy en Prik & Tik in Molenbeersel.
Ter plekke kunt u het boek ook inzien, dus u weet precies wat u koopt.
De oplage is beperkt, dus op = op…. Wacht niet te lang, want de kwaliteit is op het niveau van het hele project “Euver de Grens”.
Het makkelijkst is om de boeken op de 4 verkooppunten op te halen, dan heb je meteen alles in handen.
Mocht dat niet lukken, stuur dan een mail naar deze website, dan proberen we het op te sturen of langs te brengen.
Versturen brengt wel verzendkosten met zich mee. Stuur dan een mail naar info@buitentoneelstramproy.nl
Reünie Euver de Grens,
zaterdag 2 september 2023
Na de succesvolle optredens op de ooit zo rustige Broekmolen, en de 8 filmvoorstellingen in zalen, met als afsluiter de film op L1, is er een band ontstaan. Niet alleen tussen spelers, maar ook bij de productiegroep, werkgroepen, helpers met materiaal en vee, bestuur, belevingsroute-deelnemers, scholenproject, tentoonstelling, smokkeltocht en andere vrijwilligers. Als (echt !) allerlaatste bijeenkomst van Euver de Grens, willen we dat afsluiten met een reünie. We mogen weer langskomen op de Broekmolen, waar José en Jo Smeets ons weer willen ontvangen op zaterdag 2 september 2023 vanaf 19.00 uur. Einde is 24.00 uur. We gaan ervan uit dat we, zoals gebruikelijk (?), goed weer hebben. De opzet is simpel van aard met flessen bier, wijn en fris en een klein hapje. De nadruk zal liggen op elkaar weer zien, buurten en herinneringen ophalen. Ook jij bent van harte welkom. Geef je wel even op via info@buitentoneelstramproy.nl zodat we een beetje kunnen plannen…Stuur dit bericht door naar mensen die misschien niet makkelijk de social media volgen…
Volg nadere berichten via de social media, de app-groepen of de website.
Rooj Samen Verbonden op 11 Juni


“Film “Euver de Grens” op 2e Pinksterdag te zien op provinciale zender L1 om 12.30 uur!
Tot onze grote vreugde is het gelukt om de provinciale zender L1 bereid te vinden de film van Euver de Grens uit te zenden. Dit gaat gebeuren op 2e Pinksterdag om 12.30. Daarnaast kan er ook terug gekeken worden op meerdere manieren, maar zeker via www.L1.nl
Al tijdens de 10 buitenvoorstellingen bij de Broekmolen werd duidelijk dat dit stuk toch wel heel bijzonder was. Door de locatie, het licht, de sfeer, de spelers, de muziek, de dieren die meededen en de verwikkelingen in het stuk. Wat kregen we een hoop mooie reacties van het publiek. De spelers, productiegroep, bestuur en zoveel vrijwilligers genoten van deze tijd. Toen we 8 keer volle zalen kregen bij het vertonen van de film, herhaalde dit proces zich eigenlijk weer. Het maakte duidelijk dat we moesten blijven proberen om deze film breder onder de aandacht te brengen. En dat is nu gelukt ! L1 gaat de film in zijn geheel uitzenden. Op 2e Pinksterdag is het zo ver, dan volgt de directe uitzending. Gepland om 12.30 uur. We zijn benieuwd naar de reacties die we gaan krijgen op deze productie, vanuit andere delen van de provincie !”
Film “Euver de Grens” komt op L1 !
De film van het buitentoneelstuk Euver de Grens, gemaakt door Maece Media, is opgepakt door de provinciale zender L1. We kunnen met vreugde mededelen dat de film voorlopig ingepland op 2e Pinskterdag, in twee lossen delen. Daarmee kunnen velen (nogmaals) genieten van dit prachtige dialectstuk, vol van smokkelverhalen, romances en het leven van 100 jaar geleden. Samen met de prachtige muziek een echte aanrader.
De locatie de Broekmolen was 10 avonden in september het podium voor deze amateur-uitvoering. Telkens geheel uitverkocht, telkens in een prachtige ambiance. Dit is heel goed vastgelegd door Maece Media, wat ook bleek tijdens de 8 nagenoeg uitverkochte zalen, bij de filmvertoning. Het stuk speelt zich af tussen de twee wereldoorlogen pal op de grens van Nederland en België. Armoede heerste alom en de lokale bevolking probeerde op kleinschalige wijze iets bij te verdienen door te smokkelen. Levend vee, koffie, tabak, drank, kleding en zout werden van de ene kant naar de andere kant van de grens gebracht. Via de winkel van Miet, het café van Netje en de graanmolen van Bér kwamen hier allerlei klanten en bezoekers langs. En dat ging niet allemaal even vriendelijk en makkelijk. En de romances tussen de commiezen en de lokale schonen, of de vreemdgangers, zorgden voor spannende scenes. Door schrijver Frits Criens en regisseur Johan Korten is de snaar goed geraakt, samen hebben ze er een historisch stuk van weten te maken. En dat gaat nu dan op de provinciale TV, via L1.
Kijken en/of opnemen dus op 2e Pinksterdag!
De laatste keer Euver de Grens!
De laatste filmvoorstellingen van het buitentoneelstuk Euver de Grens staan voor de deur. Na 5 keer met volle zalen in Molenbeersel en Stramproy, gaat er nu toch echt een eind aan komen. Op 2 maart en 9 maart volgen de laatste twee avondvoorstellingen in de Stegel in Molenbeersel. Ook die voorstellingen lijken wel weer uitverkocht te raken. Er zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Kopen kan via de Jumbo in Stramproy of via het Theatercafé De Stegel in Molenbeersel. Bijna 2500 mensen hebben de film dan gezien
In totaal zijn er dan 10 live voorstellingen bij de Broekmolen geweest, allen uitverkocht, en daarna 8 filmvoorstellingen, wellicht ook allen nagenoeg uitverkocht. De senioren middagvoorstelling op 9 maart is ook al op een enkele stoel na uitverkocht. Daarmee komt een einde aan het uiterst succesvolle project “Euver de Grens” van Stichting Buitentoneel Stramproy. Voor de echte liefhebber komt er nog een fotoboek (90 blz) voor 9,95. Daar moet je wel nog even geduld voor hebben, want ook foto’s van de filmavonden zullen er in worden opgenomen… Verwachte opleverdatum is ergens rond mei van dit jaar. Voorinschrijven kan wel. Stuur dan een mailtje naar onze website. Dank aan ons trouwe publiek, dank aan alle medewerkers en spelers, dank aan alle sponsoren en dank aan alle verenigingen die ons zo uitstekend geholpen hebben. Een project om nog jaren van na te genieten!
Filmvoorstellingen raken snel uitverkocht!
De kaartverkoop voor de film “Euver de Grens” loopt nu 3 weken. Door de grote belangstelling komen er 2 extra avonden in de prachtige Stegel in Molenbeersel. Dat is op 2 en 9 maart. Daar zijn nog voldoende kaarten voor. Te koop bij de Jumbo, maar ook in het restaurant in de Stegel. De voorstellingen in de Zaal in Stramproy zijn bijna uitverkocht, die van 24 februari zelfs al helemaal. Mis het niet, koop je kaarten nu ze er nog zijn…
We blijven ons toch wel een beetje verbazen over het succes van “Euver de Grens”. Na 10 uitverkochte uitvoeringen van het buitentoneel, is de vraag naar kaarten voor de filmvoorstelling nu ook weer heel groot. In totaal 8 uitvoeringen dreigen weer uitverkocht te raken. Dan komen weer 2500 mensen naar de mooie registratie van dit dialect toneel kijken, of in de Zaal in Stramproy of in de Stegel in Molenbeersel. Een van de 8 voorstellingen is voor de gezamenlijke ouderenverenigingen in de gemeente Kinrooi, in de middag van 9 maart. Zij zullen zelf hun kaarten gaan verspreiden. De allereerste voorstelling was voor de spelers en productiegroep op 29 december. Dan blijven er nog 6 uitvoeringen over, 3 in Stramproy (10; 11 en 12 februari) en 3 in Molenbeersel (avonden van 24 februari en 2 en 9 maart). Omdat er waarschijnlijk géén extra voorstellingen meer bijkomen, is het zaak om nu de laatste kaarten te kopen als je dit spektakel wilt zien. Er komt ook nog een fotoboek, waar nu hard aan gewerkt wordt. Ergens rond april/mei zal dat verschijnen.
Wegens succes: Extra filmvoorstellingen “Euver de Grens”!!!
De vorige week zijn we begonnen met de verkoop van kaartjes voor de filmvoorstelling van “Euver de Grens”. Dat hebben we geweten…..
De 4 voorstellingen waren binnen een week bijna allemaal uitverkocht. Daarom zijn we blij te kunnen melden dat we 2 extra voorstellingen krijgen op 2 en 9 maart in de Stegel.
De registratie van dit spektakel is erg goed bevallen bij de eerste groep toeschouwers. Vooral door de opstelling met 6 (!) camera’s, wordt het spel goed in beeld gebracht, met prachtige close-ups. Een aanrader om te gaan bekijken op 10, 11 of 12 februari in de Zaal in Stramproy, of vrijdag 24 februari, donderdag 2 maart of donderdag 9 maart in de Stegel in Molenbeersel.
Kaarten zijn te koop bij de JUMBO in Stramproy bij de servicebalie. Op dinsdag middag 24 januari volgt ook een verkoopzitting bij de Stegel in Molenbeersel, van 15.00 tot 19.00 uur verkopen we kaartjes in de hal van de Stegel. Net als bij de kaartjes voor het toneel zelf, en de eerste ronde kaartverkoop, is de verwachting dat ook nu snel alle plaatsen verkocht zijn, wacht niet te lang….De 10 uitvoeringen van het buitentoneel waren snel stijf uitverkocht, waardoor 4600 mensen van dit unieke schouwspel hebben genoten. Nu volgen in totaal 7 filmvertoningen, waarvan de eerste al geweest is voor de spelers, productie, bestuur en sponsoren. De reacties waren wederom zeer positief. Er zijn 5 avondvoorstellingen, die om 20.00 uur precies zullen starten. Zorg dus om kwart voor 8 op je (ongenummerde) plek te zitten. Er is een pauze, en rond 22.30 is de film afgelopen. Alleen op zondag 12 januari is er een middagvoorstelling, die precies om 14.00 uur zal beginnen, zaal is open om 13.30 uur. De kaartjes kosten 5 euro per stuk en zijn via de JUMBO in Stramproy te koop. De voorstellingen in Molenbeersel starten 2 weken later op 24 februari, en komen er ook avonden op donderdag 2 en donderdag 9 maart. De kaarten kun je kopen bij de servicebalie van de JUMBO, maar er komt een extra verkoopmoment op dinsdag 24 januari, van 15.00 tot 19.00 uur in de hal van de Stegel zelf. Maar overal geldt : op is op.…. En dat zou wel eens sneller het geval kunnen zijn dan gedacht..
Kaartjes voor Euver de Grens: The Movie!
Gelukkig : we kunnen eindelijk de kaartjes gaan verkopen van de film van het buitentoneelstuk “Euver de Grens”. De registratie van dit spektakel is erg goed bevallen bij de eerste groep toeschouwers. Vooral door de opstelling met 6 (!) camera’s, wordt het spel goed in beeld gebracht, met prachtige close-ups. Een aanrader om te gaan bekijken op 10, 11 of 12 februari in de Zaal in Stramproy, of vrijdag 24 februari in de Stegel in Molenbeersel. Kaarten zijn vanaf zaterdag 7 januari te koop bij de JUMBO in Stramproy bij de servicebalie. Op dinsdagmiddag 24 januari volgt ook een verkoopzitting bij de Stegel in Molenbeersel. Net als bij de kaartjes voor het toneel zelf, is de verwachting dat ook nu snel alle plaatsen verkocht zijn, wacht niet te lang….
De 10 uitvoeringen van het buitentoneel waren snel stijf uitverkocht, waardoor 4600 mensen van dit unieke schouwspel hebben genoten. Nu volgen in totaal 5 filmvertoningen, waarvan de eerste al geweest is voor de spelers, productie, bestuur en sponsoren. De reacties waren wederom zeer positief. Er zijn 3 avondvoorstellingen, die om 20.00 uur precies zullen starten. Zorg dus om kwart voor 8 op je (ongenummerde) plek te zitten. Er is een pauze, en rond 22.30 is de film afgelopen. Alleen op zondag 12 januari is er een middagvoorstelling, die precies om 14.00 uur zal beginnen, zaal open om 13.30 uur. De kaartjes kosten 5 euro per stuk en zijn via de JUMBO in Stramproy vanaf zaterdag 7 januari te koop. De voorstelling in Molenbeersel is 2 weken later op 24 februari, en daarvoor komt een extra verkoopmoment op dinsdag 24 januari, van 15.00 tot 19.00 uur. Maar overal geldt : op is op….. En dat zou wel eens sneller het geval kunnen zijn dan gedacht.
Euver de grens: The Movie!
Van het buitentoneelstuk “Euver de Grens” is een professionele film gemaakt door het bedrijf
Maece, vaak ingezet door L1. Mogelijk heb je links of rechts al gehoord dat de film erg mooi is
geworden. Daarom zijn we blij dat we deze aan iedereen kunnen laten zien.
Dit zal gaan gebeuren op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari in de Zaal in Stramproy. Op vrijdag 24 februari volgt ook nog een voorstelling in de Stegel in Molenbeersel. We starten, net als de voorstelling zelf, om 20.00 uur precies. Zorg dat je om 19.45 op de tribune zit en beleef het spektakel zelf (nog ?) eens helemaal. Half januari 2023 start de kaartenverkoop via lokale verkoopkanalen. Wellicht zijn deze filmkaarten weer snel uitverkocht. Hou dat dus goed in de gaten…. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 5 euro per stuk.
Maece heeft met 6 camera’s het hele toneelstuk gevangen in beelden. Het geluid is één op één overgenomen van de licht en geluidsfirma Houben Souren en daarmee hebben we uitstekend basismateriaal om een prachtige film te laten maken. Met enige trots willen we die dan ook aan de mensen laten zien die de snel uitverkochte voorstellingen hebben moeten missen of aan hen die alles nog eens willen beleven. De Zaal is open vanaf 19.00 uur en er komt een pauze. Het geheel zal rond 22.30 zijn afgerond. Er is een tribune-opstelling in de Zaal, zodat iedereen goed zicht heeft.
Het Laatste bericht
Gisteren, dinsdag 27 September 2022, kwam met de vrijwilligersavond een (voorlopig) einde aan het project “Euver de Grens”. Fantastische uitvoeringen, lovende kritieken uit het publiek, heerlijke samenwerking tussen zoveel mensen en zoveel groepen of verenigingen. Maar nu is het dan toch echt gedaan….. Dank voor alle steun, aan iedereen. PS : er komt nog een film !
Als we terugkijken op het hele project, dan zien we eigenlijk overal een succesverhaal. In totaal deden 17 scholen mee aan het educatieve programma. De expo of tentoonstelling was professioneel van opzet, en werd door ruim 2000 bezoekers bekeken. Ook hier veel lof voor de samenstellers. De smokkeltocht was super spannend, en 300 kinderen hebben hieraan deelgenomen. Gluren bij de buren trok 175 aanwezigen, die kennis maakten met allerlei historische grensgevallen. En de afsluitende feestavond was weer goed voor 250 bezoekers. Maar topper was natuurlijk 10 avonden ram uitverkochte toneeluitvoeringen. Met bijna 4600 bezoekers was het heerlijk spelen voor alle 60 acteurs. We glipten telkens langs zware regenbuien door, de weergoden waren ons ook goed gezind. Wat een mooie tijd samen bij de Broekmolen. Nu gaan we nagenieten en weer terug naar het normale leven !

De laatste editie van Gluren bij de Buren

De laatste editie van “Gluren bij de Buren” streek neer bij de Broekmolen in Stramproy. Op 5 posten werd verteld over de lokale historie, waar 160 bezoekers, door 15 gidsen en vertellers van genoten. De afsluiting met de enige echte commiezen van “Euver de Grens” zorgde voor de nodige hilariteit.
De 5 posten gingen in op de geschiedenis van het lakenambacht, waarde volmolen een belangrijke schakel in was. Ook de historie van de Broekmolen zelf, werd toegelicht. Die is immers al 7 tot 8 eeuwen oud. Bij de herdenkingssteen van 150 jaar grens, werd stilgestaan bij de wijze waarop de grens (“de streep op de kaart”) uiteindelijk tot stand is gekomen. Iets verderop kwam de ontwikkeling van de natuur aan bod. Mede door de vorming van de grens, en de geschillen daarover werd de natuur hier (gelukkig) met rust gelaten. Resultaat is nu een zeer divers natuurgebied. Tot slot kwamen 2 bijzondere verhalen aan bod : het doodschieten van een smokkelaar en de vreemdelingenangst. Alle bezoekers konden ook een kijkje nemen in de tentoonstelling die hier op prachtige wijze is vormgegeven. Deze is komende weekend nog open van 11 tot 17 uur.
DE PREMIÈRE!

“De premiere van “Euver de Grens” was een groot succes. Alles waar we vooraf op gehoopt hadden en veel werk voor verzet, kwam goed uit de verf. De uitverkochte tribune genot van het afwisselde spel, de schitterende locatie op de Broekmolen en de ouderwetse (scheld)woorden. Een gevoel van opluchting, tevredenheid en trots overheerste na afloop van de 1e van de 10 voorstellingen.
“ook de nevenactiviteiten in de belevingsroute, het ontvangen van bestuurders en sponsoren, de gratis Nijsmolen en Snijders vlaai en de gezelligheid in de tent na afloop viel allemaal in goede aarde. Daar zag het in de aanloop nog niet naar uit.. Tot 17 uur regende het 35 mm. dus alles was nat en modderig. Net op tijd stopte de regen, droogde alles een beetje op, en kon het evenement echt starten. De bijna 450 bezoekers reageerden op elke grap, elke emotie en ieder liedje. Onder toeziend oog van regisseur Johan Korten en schrijver Frits Criens en eigenaar Jo en José Smeets, lieten de spelers hun beste spel zien. Wat een sfeer, wat een mooie beelden, wat een prachtige live muziek. Genieten… Nu op naar de volgende show, op vrijdag 16 september.


De generale repetitie!
Nu het buitentoneelstuk “Euver de Grens” op het punt van beginnen staat, is het tijd voor de generale repetitie. Kloppen alle scenes, loopt het geluid en het licht mooi door in het stuk, past de muziek er goed bij ? Maar voor alle spelers vooral : ken ik mijn tekst en rol, zo0dat ik die ook goed kan spelen ? De spanning neemt toe, maar de verwachting ook…. Op 14 september de premiere….
Echter nu eerste zorgen dat de schmink goed zit. O ja : eerst de headset, dan pas schmink ! En de kapper kijkt ook nog even alles na. Maar het strenge oog van de regisseur ziet alles ! Weer terug voor meer bakkebaard. Het licht en geluid geven een heel speciaal effect aan de set. Wat een prachtige plek is het toch. Oeps : mijn tekst, ik moet wel precies op tijd inzetten. Nou, zo’n buitentoneel is toch niet zo simpele als ik dacht….

Opening Smokkelexpo!

Onder grote belangstelling werd op zaterdag 10 september de smokkelexpo “Stiekem over de grens” geopend door gedeputeerde Geert Gabriels van de provincie Limburg en wethouder Suzanne Winters van de gemeente Weert. Na een plezierig betoog van 2 Belgische commiezen over de lusten en lasten van hun beroep, ging zo een mooie tentoonstelling over de grens op. Te bekijken in de komende weken op elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur bij de Broekmolen in Stramproy.
Deze tentoonstelling is opgezet in nauwe samenwerking tussen de Grenspark Kempenbroek, het Smokkelmuseum in Budel, heemkundeverenigingen Bocholt, Kinrooi en Stramproy en de stichting Buitentoneel Stramproy. Op deze expositie is van alles te zien over het ontstaan van de grens, na de scheiding tussen België en Nederland in 1843. Dat lijkt een logisch en simpel proces, maar niets was minder waar…. Veel (verhitte) discussies, gekonkel en stevige standpunten. Toen de grens er eenmaal was, ontstond een bloeiende smokkel van alles waar aan de andere kant van de grens een ander accijnstarief gold. Kalveren, koffie, boter, eieren, jenever en biggen. Maar ook minder voor de hand liggende zaken als zout, petroleum en kanten kleding werden graag meegenomen naar de andere kant van de grens. Als ze tenminste langs de commiezen kwamen…. Allerlei verhalen zijn te zien en te horen op de smokkeltentoonstelling bij de Broekmolen, Grensweg 8 te Stramproy. Deze locatie is ook opgenomen in de route van Open Monumentendag 2022.
Douaniers waren streng, maar knepen ook wel eens een oogje toe
Zo ook tijdens deze ochtend bij Brede school Op Rooj in Stramproy waar de kick-off was van het project ‘Euver de Grens’ van Stichting Buitentoneel Stramproy.
Het scholenprogramma werd hier gepresenteerd aan de leerlingen en vertegenwoordigers van 17 deelnemende scholen uit België en Nederland. Een digitaal lespakket met bijbehorende lees- en doe-boekjes over grenzen, smokkelen, techniek, natuur en de tijd tussen twee oorlogen. Dit lesmateriaal is vervaardigd door Stichting Edumare uit Ittervoort.
De douaniers oftewel commiezen controleerden de paspoorten van alle leerlingen maar lieten toch veel smokkelwaar en vele leerlingen door. Harrie de smokkelaar moest helaas zijn koffie en krentenbrood inleveren.


Informatie bezoek aan Euver de Grens (FAQ)
INFO BEZOEK AAN EUVER DE GRENS:
AANKOMST: Volg in Stramproy / Bocholt de pijlen en borden met EUVER DE GRENS. In de buurt van De Broekmolen (Grensweg 8) staan verkeersregelaars. Gelieve hun instructies op te volgen. Het parkeerterrein is circa 250 meter van de locatie af. De fietsenstalling is op het parkeerterrein. Fietsers gaan via een andere ingang naar het parkeerterrein. Volg de instructies van de verkeersregelaars.
OPENINGSTIJDEN: Het terrein opent om 18:45 gevolgd met de belevenisroute. Hou rekening met 15 minuten ” belevenisroute” vanaf de parkeerplaats. U dient om 19.45 op de overdekte tribune te zitten, zodat we stipt om 20 00 uur kunnen starten. De bar sluit om 23:30 na elke voorstelling.

De tentoonstelling is elk weekend (10,11,17,18, 24,25 September) geopend van 11 tot 17 uur.
VOORSTELLING: Iedereen is ten laatste om 19:45 aanwezig. De voorstelling start om stipt 20:00. Er is een pauze voorzien.
TRIBUNE: Bij de tribune zullen gastheren / gastvrouwen u begeleiden naar de gereserveerde zitplek. Je moet je kleden tegen koud weer en eventueel een dekentje meenemen. De tribune is overdekt.
HORECA: Op het terrein is ook een horecatent gelegen. Bij aankomst, tijdens pauze, en na de voorstelling is het mogelijk hier een drankje te nuttigen. Er is vlaai en knapkoek voorzien.
PINNEN: Ook pinbetaling is mogelijk.
TOILETWAGEN: Op het terrein is een toiletwagen aanwezig. Voor mindervalide is een aparte toiletwagen, vraag hiervoor aan een vrijwilliger.
MINDERVALIDE: Voor mindervalide mensen gelieve je aan te melden bij de verkeersregelaars. Je kunt de route P vrijwilliger volgen. Mindervalide gebruikers krijgen tijdelijke ‘ontheffing’ en mogen uitladen voor de ingang. Indien nodig mag de auto op een parkeerterrein in de buurt staan. Bij de ingang zal je verder begeleid worden naar de rolstoelplaatsen. Er zijn rolstoelplaten voorzien om je bezoek aan de voorstelling zo ‘makkelijk’ mogelijk te maken. De toiletwagen is aangepast voor rolstoelgebruikers.
WEERSOMSTANDIGHEDEN : De voorstelling gaat in principe bij alle weersomstandigheden door. Mocht er reden zijn om vanwege het weer of een andere reden toch af te lassen of uit te stellen, dan communiceren we dat diezelfde dag via de website, Instagram en Facebook. Bij twijfel kunt u dat dan checken.
Tentoonstelling Euver de Grens

De grens is sinds het ontstaan er van iets bijzonders, spannends en imponerend. Het verdeeld een gebied, maar geeft daarmee ook kansen voor smokkelaars. Als je precies wilt weten hoe die grens nu ontstaan is, of wat er zoal gebeurd is rondom die streep op een kaart, dan komt er iets leuks aan. Drie weekenden lang is er een tentoonstelling over dit onderwerp. Bij de Broekmolen in Stramproy. De opening is op zaterdag 10 september aanstaande, om 10.30 uur. Gedeputeerde Geert Gabriels zal dan de openingshandeling verrichten. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in een unieke internationale samenwerking tussen de Heemkundeverenigingen van Bocholt, Kinrooi en Stramproy, Grenspark Kempenbroek en Stichting Buitentoneel Stramproy. Ook het Smokkelmuseum in Budel heeft een stevige bijdrage geleverd. Je kan er een uniek inkijkje krijgen in de geschiedenis van de grens tussen België en Nederland, tussen boerendorpen, die voorheen inning met elkaar verweven waren. Er zal uitvoerig aandacht besteed worden aan de smokkel die sinds 1840 heeft plaatsgevonden in onze eigen achtertuin.
Programma Project Euver de Grens 2022
8 sept: Aftrap scholenproject met “Edumare” op basisschool “op Rooj” voor 17 scholen
10 sept: Opening tentoonstelling “Stiekem euver de grens” door gedeputeerde Geert Gabriëls
10 + 11 sept: Tentoonstelling “Stiekem euver de grens” open voor publiek
12 + 13 sept: Doorloop stuk voor spelers met licht en geluid
14 sept: 1 e Voorstelling (“sneak Preview”)
15 sept: Smokkeltocht voor de jeugd
16 sept: 2 e voorstelling
17 sept: 3 e voorstelling
17 + 18 sept: Tentoonstelling “Stiekem euver de grens” open voor publiek
17 + 18 sept: Smokkeltocht voor de jeugd
18 sept: 4 e voorstelling
19 sept: 5 e voorstelling
20 sept: Gluren bij de Buren, in tent van tentoonstelling “Stiekem euver de grens”
20 + 21 sept: Smokkeltocht voor de jeugd
22 sept: 6 e voorstelling
23 sept: 7 e voorstelling
24 sept: 8 e voorstelling
24 + 25 sept: Tentoonstelling “Stiekem euver de grens” open voor publiek
25 sept: 9 e voorstelling
26 sept: 10 e en laatste voorstelling
27 sept: Vrijwilligersfeest
Locatie : Broekmolen te Stramproy
VRIJWILLIGERS GEZOCHT!
Beste vrijwilliger,
In september is het dan zover: een 10-tal uitvoeringen van het toneelstuk “Euver de Grens”, op de prachtige buitenlocatie bij de Broekmolen. Er is door velen al in de voorbereiding het nodige werk verzet, maar ook tijdens en rond deze voorstellingen zijn er nog vele handjes nodig. Want het is niet alleen het toneel, maar ook de smokkeltocht, de tentoonstelling, Gluren bij de Buren en een scholenproject.
Ook in de opbouw en afbraak en de bezetting overdag (“bewaking”) zijn mensen nodig. Juist daarvoor komen we nu nog mensen te kort. Het is licht werk, op een prachtige plek. Misschien wel iets voor jou !
Vooral tijdens de uitvoeringen zijn er alleen ’s avonds al zo’n 30 vrijwilligers nodig. Denk aan hulp met catering, maar ook hulp met regelen verkeer, parkeren, toegangscontrole, verkoop consumptiebonnen en het begeleiden van bezoekers bij enkele andere activiteiten zoals een smokkeltocht en een tentoonstelling.
Op het formulier staat voor elke dag een opgavemogelijkheid per dagdeel. De grootste behoefte aan vrijwilligers is dus op de avonden met een toneeluitvoering, maar de tekorten zitten vooral in opbouw en afbraak en dagbezetting.
Per dagdeel / dienst moet je rekening houden met circa 4 uur vrijwilligerswerk op het terrein. Tijden zijn ruwweg voor de ochtend van 08.00-12.00, vroege middag van 12.00 – ca. 15.30 en late middag van ca. 15.30 – 19:00. De diensten overdag houden naast enkele kleine klusjes vooral in dat er iemand op het terrein aanwezig is (telkens twee personen). De avond is van 19.00 tot 23.00. Exacte tijdstippen volgen nog zodra de roosters bekend gemaakt worden.
Als beloning voor jouw inzet als vrijwilliger nodigen we je uit voor een gezellige feestelijke afsluiting op de locatie, op dinsdag 27 september, met de gezamenlijke cast en organisatie. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd!
Voorwaarde is wel dat er dan tenminste 5 diensten als vrijwilliger meegedraaid zijn.
LET OP : Je kan achteraf je formulier niet meer inzien. . Als je een e-mailadres achterlaat, nemen wij weer contact met je op. Voor mensen die liever een papieren aanmelding doen, dat kan ook. Lever in bij het secretariaat Boonenstraat 16 te 6039 GA Stramproy. We hopen in de 2e helft van augustus het rooster gevuld te hebben en iedereen te informeren.
Het bestuur:
Voor de regelzaken van het buitentoneel is er een 9-koppig bestuur. Die hebben de taken goed verdeeld en kunnen met hulp van de werkgroepen goed doorpakken.
Het bestuur is van Stichting Buitentoneel Stramproy die nu het stuk “Euver de Grens” organiseert.

Binnen het bestuur zijn de taken goed verdeeld, en de bestuurders zitten duidelijk in hun kracht. Daardoor kan er veel en snel werk verzet worden. Vergaderingen leveren zo energie op, in plaats van energie te kosten. Het bestuur laat zich ondersteunen door werkgroepen, waar we ook mogen stellen dat die bruisen van talent en energie. De werkgroepen sponsoring, terrein & techniek, PR, Smokkeltocht, Tentoonstelling, Scholenproject en catering trekken allemaal flink aan de kar. Dat allemaal naast de grootste werkgroep die zich direct met het toneel en de ondersteuning daarvan bezighoud. Zo zijn er nu ongeveer 125 mensen bezig met de organisatie van alle projecten en deelprojecten van “Euver de Grens”.
Die zijn ook heel blij met de kaartverkoop, we zijn nagenoeg uitverkocht….
DE Euver de Grens SMOKKELTOCHT!

“Een spannende nevenactiviteit van “Euver de Grens” is een smokkeltocht voor 10 – 15 jarigen. In groepjes lopen deze jongeren een tocht waarbij ze gaan ervaren dat je stalen zenuwen moet hebben bij het smokkelen. Ze beleven het illegale werk op een indringende manier, waarbij de bloeddruk en de hartslag wel even hoger zullen worden. Deelname is mogelijk, er komen 6 momenten van telkens 50 – 75 deelnemers. Binnenkort volgen de opgave momenten. Als je niet kan wachten, stuur dan al een mail via onze website info@buitentoneelstramproy.nl . De tocht start bij de Broekmolen, waar ook de eerste uitleg wordt gegeven. Dwars door het struikgewas, over echte oude smokkelpaadjes, via een boombrug over de A-beek, deels door het open veld loopt de route langs allerlei figuren die iets van je willen… Zorg dat je niet gepakt wordt met je smokkelwaar.. Als je je lukt om alle obstakels te passeren, dan wacht een rijke beloning. Twijfel niet, en doe met je vrienden !
Voortgang kaartverkoop
3 Mei 2022
Voor de 10 voorstellingen van “Euver de Grens” zijn zo’n 4300 kaarten beschikbaar. We zijn nu 2 maanden met de verkoop bezig, en het loopt storm. Er zijn al 3800 kaarten verkocht. Sommige avonden zijn uitverkocht of bijna uitverkocht (minder dan 10 resterende kaarten). Meer dan 10 avonden kan niet, de tribune uitbreiden evenmin. Dus als je er nog bij wilt zijn…… Haast je dan!
We hebben nog meer dan 4 maanden te gaan tot de eerste uitvoering, die kaarten worden zeker allemaal verkocht. Voor 21 euro (incluis ticketkosten) krijg je een prachtige avond op een indrukwekkende locatie, met een consumptie. Ideaal cadeau, voor je ouders, je vrienden of voor jezelf.
Locatie is de Broekmolen in het buitengebied van Stramproy, pal op de grens met België. Zorg dat je niet achter het net vist, en ga meteen naar het reserveren van kaarten op deze de website. Daar krijg je géén spijt van.

Scholenproject

Het project van het buitentoneel behelst ook een scholenproject. De hoogste groepen van de basisschool krijgen een volledig lespakket over de betekenis van de grens, smokkel en stroperij. Door filmpjes, een boek en opdrachten gaan ze zelf ontdekken wat de rol van de Roojer grens is geweest. Inmiddels hebben zich al 16 scholen bereid verklaard om hieraan mee te doen.
De opzet van deze werkwijze komt van een gespecialiseerd bureau hiervoor : Stichting Edumare uit Leudal. Dit bureau komt voort uit basisschool leraren, die zagen dat er een te grote druk op het personeel was om leuke projecten op te pakken. Zij kunnen basisscholen hierin precies op de juiste wijze ondersteunen met op maat gemaakte lespakketten. Scholen zijn vaak enthousiast over deze gedegen aanpak, die interessant is voor de leerlingen en ontlastend voor de leerkrachten. Ook voor dit project hebben zich al 16 basisscholen in de regio ingeschreven en we hopen dat we uiteindelijk tot 20 scholen kunnen komen. Om alles goed te laten verlopen is er op 8 september een kick-off voor alle deelnemende scholen, vanuit de basisschool in Stramproy. Zo blijft de geschiedenis levend ! De deelnemers kunnen natuurlijk ook nog naar de spannende Smokkeltocht, die ook georganiseerd wordt. Daarover een volgende keer meer….
Gluren bij de Buren

“Euver de Grens” was te gast bij een vergadering van de organisatie van “Gluren bij de Buren”. Die organisatie houdt zich bezig met lokale cultuurhistorische tochten, en was zeer geïnteresseerd voor het project van het buitentoneel. Een toneelstuk dat zich afspeelt 100 jaar geleden en ook nog een tentoonstelling over smokkelen, stropen, grensconflicten en douane-controles, staat zeer in de belangstelling van deze organisatie. We hebben afgesproken dat we op dinsdag 20 september een “gluren bij de buren” organiseren bij de Broekmolen. Verder heeft de organisatie veel kaarten ingekocht voor de belangstellenden in hun kringen. Men was (terecht) bezorgd dat er snel alles uitverkocht zou zijn. Inmiddels zijn er al 2 van de 10 voorstellingen uitverkocht, en bijna 3000 kaarten verkocht. Mooie samenwerking die we niet hadden zien aankomen, maar precies past ! En alles in een zeer gemoedelijke sfeer, met straffe Belgische biertjes…

Sponsoren
Een cultureel evenement als het buitentoneel “Euver de Grens” kan alleen maar slagen als er sponsoren en/of subsidieverstrekkers zijn voor financiële ondersteuning. Gelukkig hebben we partners weten te vinden, die samen met ons een prachtig, cultureel en educatief programma kunnen bieden in september 2022.
Naast overheden, als provincie en gemeentes, zijn er ook private stichtingen die ons project op een hoog niveau willen laten plaatshebben, en ons daartoe faciliteren. Zonder deze hulp en bemoedigende woorden, zou het allemaal niet lukken. We Zijn alle ondersteuners zeer erkentelijk, en zullen uw bijdrage volledig voor het beoogde doel aanwenden.
En die doelen zijn nogal breed, want we willen een prachtig buitentoneelstuk maken. Maar ook in het dialect laten gebeuren. Het is grensoverschrijdend, en historisch verantwoord. Daarnaast loopt er een volledig lespakket voor basisscholen, incluis lesmateriaal zoals boeken. We richten een tentoonstelling in over de situatie van 100 jaar geleden bij de Broekmolen. Het evenement wordt toegankelijk voor minder validen, ouderen, kinderen, minder draagkrachtigen en allochtonen. Er komt een smokkeltocht voor de jongere jeugd. Het hele project draait op vrijwilligers en lokale verenigingen. Genoeg doelstellingen, waarvoor we ook genoeg financiers voor nodig hebben. Met gepaste trots kunnen we die dan ook aan u voorstellen.

Terugblik op het verloop van Euver de Grens

In Midden-Limburg worden al enkele jaren prachtige buitentoneelstukken opgevoerd onder regie van onze dorpsgenoot Johan Korten. Bij de Dorpsraad Stramproy dachten ze: “Det zooj toch sjoeën zeen in Rooj …”
Het idee werd uitgewerkt en op een eerste bijeenkomst met diverse organisaties waren de reacties bijzonder positief mede door het enthousiasme van Johan Korten. Een locatie werd snel gevonden in het natuurlijke gelegen Broekmolen op de grens van België en Nederland. De belevenissen op deze plek met zijn omwonenden zouden het onderwerp worden en alle lichten gingen op groen om het stuk te gaan maken.
De schrijver Frits Criens schreef de tekst en het toneelstuk “Euver de Grens” was geboren. Eind 2020 werden de contracten met schrijver, regisseur en locatiebewoners vastgelegd.
Begin van dit jaar kreeg het bestuur zijn definitieve vorm en werd ‘Stichting Buitentoneel Stramproy’ opgericht. Diverse werkgroepen gingen flink aan de slag en voor de toneelgroep werden spelers uit binnen- en buitenland geworven. 45 spelers waren spoedig gecast die vol overtuiging hun medewerking toezegden aan deze productie. En toen … coronatijd …
Eindelijk kon na een lange lockdown in de zomer worden afgetrapt met een kennismaking bij de Broekmolen en waren alle rollen verdeeld en al vele ondersteuners geworven. Op ludieke wijze deelde Johan de scripts uit aan de spelers. Frits lichtte de aard van het stuk toe en benoemde het plezier dat het voor iedereen zou opleveren, mits er hard geoefend werd… Begin september werd gestart met de eerste repetitie in De Zaal waarbij de toon meteen werd gezet. Naast serieus spelen moest er ook gelachen worden. Elke oefenavond groeit het stuk en van het correct uitspreken van de tekst gaan de spelers naar het overtuigend neerzetten van de karakter.

Inmiddels is er door de werkgroepen veel vergaderd; een projectplan geschreven; vergunningen geregeld; afspraken over licht, geluid, tenten en toiletten gemaakt; kennis opgedaan en contacten gelegd met deelnemende (heemkunde)verenigingen en het smokkelmuseum; overheden en instanties aangeschreven voor bijdragen en financiële middelen; een poster ontwikkeld en al enkele promotie-activiteiten gestart.
Momenteel zitten we in een nieuwe lockdown en zijn de repetities heel even uitgesteld. Heel even maar … want in 2022 gaan we onze uiterste best doen om een onvergetelijke serie voorstellingen te realiseren in september 2022. Daarvoor was 2021 een belangrijk voorbereidend jaar.
Een fijne jaarwisseling gewenst en blijf gezond!
Repetities in “De Zaal” te Stramproy
De afgelopen maanden is er al volop gerepeteerd (uiteraard aangepast met de corona maatregelen) voor Euver de grens. Het is mooi om te zien hoe goed de tekst kennis is, en de groei van elke speler. Elke week krijgt het stuk steeds meer vorm. Hier alvast een paar foto’s als voorproefje.

IN GESPREK MET: Regisseur Johan Korten
17 December 2021
Wie is Johan? En waar kunnen mensen je van kennen?
Tja wie is Johan Korten?? Je kunt ook vragen , weem is Joep vanne Broabenjer??
Moeilijk om over jezelf te oordelen maar als het dan toch moet; Hij is iemand waar je afspraken mee kunt maken. Die zich houd aan de gemaakte afspraken. Niet houd van achter zijn rug om of achterbaks iets probeert te regelen. Hij doet het samen, open en eerlijk, democratisch en sociaal. De mensen moeten mij niet kennen ze mogen mij kennen.

Hoe ben je ooit begonnen met toneel?
Die vraag is al eens eerder gesteld het antwoord blijft hetzelfde;
Mijn oudste zus Leen is de schuldige, zij vroeg mij om in een stuk van ‘De Volhouders’ mee te spelen. Ze zochten nog een “joonk menke” vanaf die tijd (1968) is het niet meer gestopt.
Wanneer is een voorstelling voor jou geslaagd?
Een voostelling is geslaagd als het publiek huiswaarts keert met een goed gevoel, als ze geëmotioneerd, verwondert en even van hun dagelijkse zorgen verlost zijn. Voor mij als regisseur gelden andere regels, Het verhaal (de rode draad) moet duidelijk over komen.
De personages moeten geloofwaardig zijn. Het totaal plaatje moet kloppen, de kleding, het geluid en licht, de Smink, de attributen, rekwisieten en de eventuele levende haven.
Je hebt al veel met Frits Criens samen gewerkt. Hoe is dat ontstaan? En wat vind je er leuk aan?
Frits heb ik in het begin van mijn regisseurs carrière leren kennen. Ik werd gevraagd om in Haelen te komen regisseren. Waar Frits de stukken schreef (kluchten) en tevens de rollen verdeelde. Dat deed Frits al jaren zo en was niet anders gewend. Maar ja toen kwam ‘Dea Broabènjer oet Rooy’ naar Haelen. En toen ging het toch anders, het moest zoals de regisseur het zag. Er werden andere stukken dan kluchten gekozen wat ook voor het dorp een grote verandering was. Begrijpelijk dat het niet meteen koek en ei was tussen ons.
De omslag kwam toen ik Frits vroeg om het stuk ‘Oos bank’ te schrijven. Het was een typisch dorpsstuk zoals het er vroeger aan toe ging. En dan is Frits op zijn best, de “Frederico Fellini” van het Limburgse leven.
Is er nog iets dat je wilt toelichten omtrent ‘’Euver de grens’’?
‘Euver de grens’, is zo’n stuk dat het dorpse/boeren leven van vroeger verteld. Met gebeurtenissen die op diverse manieren de lading ‘Euver de grens’ dekt. Dat ondanks de liefde, de humor en de spectaculaire acties die er in zitten ook het schrijnende verdriet en armoede laat zien. ‘Euver de grens’ zal als buitenlucht toneel in Rooy en omstreken niet ongemerkt voorbij gaan!
Waarom moeten volgens jou mensen naar Euver de grens komen kijken?
Als je het mist zul je er heel lang spijt van hebben!!!!
Groetjes en tot in september 2022,
Johan Korten regisseur ‘Euver de grens’.
IN GESPREK MET: Schrijver Frits Criens
17 December 2021

Wie is Frits? En waar kunnen mensen je van kennen?
Ze kennen me wellicht van mijn wekelijkse columns Modertaal, eerst in de Limburger, nu in Hallo Magazine en Hallo online en op facebook. Misschien kennen ze me ook als stadsdichter van de gemeente Leudal. Ik heb diverse dichtbundels gepubliceerd. Verder kennen de mensen me misschien als schrijver van verhalen en romans. Mijn laatste roman, De man die een kip was, is net verschenen. En natuurlijk kennen veel mensen me als schrijver van toneelstukken die door het hele land gespeeld worden, tot in Nieuw Zeeland toe. De laatste jaren is daar een aantal grote, massale buitenspelen bijgekomen. Zwarte Pier, In de geist van Graaf Filips, Vossen van de Spik en nu dan Euver de grens.
Wanneer is het schrijven van (buiten)toneelstukken ontstaan?
Het is dertig jaar geleden begonnen met advondvullende stukken voor toneelgroep Spot-Licht uit Haelen waarvan ik oprichter en voorzitter was. Later werd me door een van mijn opvolgers gevraagd om voor Spot-Licht een buitenstuk te schrijven op een bijzondere locatie. Dat was Zwarte Pier, gebaseerd op een vergeten verhaal en opgevoerd in de prachtige voortuin van Huize Sint Elisabeth.
Waar haal jij je inspiratie vandaan om te schijven?
Uit de mensen om me heen, hun opmerkingen en verhalen, uit wat ik zie en hoor, wat ik gelezen heb, uit wat ik onthouden heb vanaf het moment dat ik herinneringen heb. En uit mijn fantasie en mijn vermogen om totaal verschillende zaken tot iets nieuws aan elkaar te koppelen.
Je hebt al veel met Johan Korten gewerkt. Hoe is dat ontstaan? Wat vind je daar zo leuk aan?
Toen ik nog voorzitter was van toneelvereniging Spot-Licht heb ik Johan als regisseur binnengehaald. Daarna ben ik hem niet meer uit het oog verloren. Wat me aan deze bijzondere regisseur boeit is zijn uitgesproken visie op een stuk en zijn vermogen die visie te vertalen in beelden die heel erg overeenkomen met mijn beelden tijdens het schrijven. Van zijn manier van werken heb ik als toneelschrijver veel geleerd. We voelen elkaar aan, laten elkaar de ruimte en bemoeien ons niet ongevraagd met ons specifieke deel van de productie. Johan is bovendien een regisseur die alles uit een toneelstuk en zijn spelers probeert te halen en daarbij heel erg uitgaat van zijn publiek.
Heb je nog een boodschap omtrent Euver de grens die je wilt meegeven aan onze lezers?
Vooruit dan: blijf jezelf. Hoogmoed, oneerlijkheid, afgunst en minachting voor een ander brengen jou en anderen slechts ellende.
Tot slot. Waarom moeten volgens jou mensen naar Euver de grens komen kijken?
Omdat ze zichzelf niet te kort mogen doen, daar krijgen ze namelijk eeuwig spijt van. In Euver de grens kunnen de toeschouwers perfect zien en beleven waar ze vandaan komen. Er zit zoveel herkenning in dit tragikomische spel: het speelt honderd jaar geleden, maar gaat ook over vandaag. Sociale tegenstelling, onrecht, mensen die om geloof of afkomst tegenover elkaar staan, liefde en bedrog: het zijn thema’s van alle tijden. Maar in Euver de grens worden ze verbeeld door eigen mensen van weerskanten van de grens; daar kan geen televisie aan tippen. Dat laatste zeg ik niet om kaartjes te verkopen, maar omdat een van meest gehoorde opmerkingen na Vossen van de Spik was: ‘Det waas sjoeëner as Soldaot van Oranje.’ Niet omdat Vossen van de Spik perfecter was, maar omdat het over de geschiedenis ging van de mensen zelf. Dat is ook het geval met Euver de grens. Je beleeft het.
We gaan van start met de social media!
We gaan van start met de social media voor het project “Euver de Grens”. Dit buitentoneelstuk zal in september 2022 in totaal 10 keer worden opgevoerd bij de Broekmolen in Stramproy. Nu de repetities al aardig op gang zijn gekomen, de cast bij elkaar gevonden is en de organisatie al veel zaken geregeld heeft, kunnen we makkelijk naar buiten treden met nieuwtjes. Op 29 november is definitief gekozen voor de poster van het project, waarmee we ons “smoel” hebben. Dat was dan ook meteen de directe aanleiding om te starten met nieuwtjes. We beginnen met de makers van deze prachtige poster : Ria Henderikx heeft een ontwerp gemaakt, en Steef Bensch en Johan van Dooren hebben dat verder ontwikkeld en gedigitaliseerd. Een knap stukje vakwerk van alle drie, met een resultaat om trots op te zijn ! Wilt u weten waar het toneelstuk over gaat ??? Dat komt de volgende keer aan de beurt….. Of je moet al gaan kijken naar onze facebook pagina!
Bezoek aan smokkelmuseum in Budel
Nu het project “Euver de Grens” steeds meer vorm krijgt, wilden we meer zicht krijgen op het smokkelen dat een belangrijk onderdeel van het toneelstuk is. Verder is er ook een plan om met de Heemkundeverenigingen van Stramproy en Molenbeersel en Bocholt een expositie te maken, onder andere over smokkelen. Dus gingen we met 15 mensen op 25 september 2021 naar het Smokkelmuseum in Budel. Daar werden we ontvangen door Toon van Cranenbroek, een enthousiaste oud-politieman en nu gids. We werden meegenomen in een wereld van bijna romantisch smokkelen, tot de keiharde wereld van drugsbendes en mensensmokkelaars in de 21e eeuw. Ons toneelstuk speelt zich ongeveer 100 jaar geleden af, toen smokkelen toch een soort bijverdienste was voor erg arme mensen. De douaniers / commiezen waren ook arme drommels, die soms een beetje meewerkten en een graantje meepikten van de smokkelaars. Meer naar de romantische kant toe dus…. Na twee uur mooie verhalen, inventieve hulpmiddelen en harde straffen keerden we tevreden naar huis terug. Er zal zeker nog contact volgen met deze kenners van het smokkelen, richting onze eigen expositie.

Aanpassing scene in buitentoneelstuk “Euver de Grens”
28 November 2021
Door Stichting Buitentoneel Stramproy is een toneelstuk in voorbereiding, dat “Euver de Grens” heet. We zijn op dit moment druk met de repetities voor het buitentoneel voor komende september 2022. In dit stuk gaat soms dingen letterlijk over de grens (smokkelen), maar ook figuurlijk (wangedrag, overspel, schelden en discrimineren).
Het stuk speelt zich zo’n 100 jaar geleden af bij de Broekmolen, en daar heeft zich toen een waargebeurde geschiedenis af gespeeld. Het ging om rondtrekkende zigeuners. Ze kwamen klem te zitten tussen Nederland en België, en waren nergens welkom. Uit compassie trokken sommige boeren uit de omgeving, rond 1920 hun leed aan, en gaven ze een plek om te overwinteren, eten en drinken.
Na een indringend gesprek met Kittie en Sony van Deursen, over de scene met de zigeuners, heeft het bestuur het script nog eens goed gelezen, en besloten deze scene geheel te schrappen uit het stuk. We willen graag uitleggen waarom we dat gedaan hebben.
Sony en Kittie van Deursen hebben ons verteld, in twee gesprekken van bijna 2 uur, en meerdere telefoongesprekken, dat zij zich door deze teksten gediscrimineerd voelen, dat ze gekwetst en misleid zijn. Voor hen is deze tekst in het toneelstuk absoluut onaanvaardbaar in deze vorm. In de uitvoerige en emotionele gesprekken hebben ze hun gevoelens goed onder woorden weten brengen :
“We zijn benaderd om medewerking te verlenen aan het toneelstuk “Euver de Grens”. Daarin zijn we misleid door de regisseur over de scene met de zigeuners. We zijn geschrokken van de tekst die we pas op 5 november in handen kregen, en die discriminerend en kwetsend is. Wij hebben bij het bestuur geëist dat deze scene per direct geschrapt wordt.”
Het bestuur heeft direct na het eerste signaal van de familie van Deursen op 5 november het script nogmaals gelezen met de ogen van de nakomelingen van de zigeuners van 100 jaar geleden. Natuurlijk is ook met de regisseur gesproken, die ook geschrokken was. Hij geeft aan zich onbewust te zijn geweest van de wonden uit het verleden die dit stuk zou openhalen, en dat dit onbedoeld was.
De vraag was of deze scene nog in deze tijd past, is het niet discriminerend en kwetsend ? Houdt het stuk hier voldoende rekening met de gevoeligheid van de geschiedenis van de zigeuners ? Tijdens de vergadering van 8 november is daarom een besluit genomen.
Het bestuur ziet in dat de scheldwoorden en wijze van omgang met de zigeuners in het toneelstuk niet gepast is, maar kwetsend zijn. Daarmee erkennen we de sterke gevoelens die dit opriep bij Kittie en Sony van Deursen. Er is daarom besloten deze scene in het geheel te schrappen.
Ondanks het historische verhaal dat hier wel achter zit, is het juist in deze tijd niet goed om op deze wijze aandacht te besteden aan dit gebeuren. Dat hadden we al eerder moeten inzien, meteen toen het stuk werd aangeleverd door de schrijver. Helaas is dat toen niet gebeurd. We hadden dit script zo niet moeten verspreiden onder de acteurs, en ook niets hierover moeten vermelden in de pers.
We raken en kwetsen een groep mensen op een onjuiste manier. We lopen ook het risico dat het publiek / internet een totaal verkeerd signaal krijgt van dit voorval, en dat daardoor discriminatie weer in de hand wordt gewerkt. Daardoor zou het stuk, juist in deze tijd, voor verdeling zorgen en polariserend werken.
Dat terwijl het toneelstuk juist bedoeld is om mensen in Rooj en daarbuiten te verbinden, juist niet te verdelen. Daarom heeft het bestuur besloten om deze scene te schrappen. Daarmee neemt het bestuur de verantwoordelijkheid voor deze foute inschatting, die vanaf het begin in het stuk is gekomen.
We hopen dat we daarmee weer recht doen aan de doelstelling van het toneelstuk en de situatie, en bieden onze oprechte excuses aan bij de familie van Deursen voor het aangedane onrecht.
Het bestuur van Stichting Buitentoneel Stramproy
Euver de grens bereikt Belgisch Limburg!
29 oktober 2021, Limburg(BE)
Het toneelstuk Euver de Grens bereikt ondertussen al internationale media!
In Het Belgisch dagblad, Het Belang van Limburg, heeft op 29 oktober 2021 een artikel gestaan over het grootse toneelspektakel wat in september 2022 zal worden opgevoerd in Stramproy.

Afrap buitentoneel “Euver de Grens” met gehele organisatie!
3 juli 2021, Broekmolen Stramproy
Op zaterdag 3 juli 2021 was de officiële aftrap van het project “Euver de Grens”. Daarin staat een groots buitentoneel gepland in september 2022, met een aantal rand-evenementen in Stramproy.
Voor de 45 spelers, waarvan 15 uit België, was het een eerste kennismaking met elkaar, en met de locatie waar gespeeld gaat worden: ‘de Brookmeule’. Behalve toneelspelers waren ook alle hulptroepen uitgenodigd, zoals toneelmeesters, kleding-, grime- en kappershulpen, regie-assistent, soufleuse en productieleider. Daarnaast waren ook vertegenwoordigers van deelnemende verenigingen aanwezig. Samen met het bestuur en de leden van de commissies was het een groot en bont gezelschap.
Door schrijver Frits Criens werd verteld over het spelen in zo’n grote productie. Regisseur Johan Korten (vanne Braobenjer) reikte aan alle spelers het “boekje” uit, waarbij elk personage werd toegelicht. Dat werd een lichtvoetig en amusant verhaal, waarin grote delen van het stuk al werden toegelicht. De hele groep was ruim 80 personen groot, die met elkaar een gezellige middag beleefden, en alvast sfeer konden proeven van de locatie, het toneelstuk en de groep.
Kaarten zijn er voorlopig nog niet, eerst gaat men repeteren, de organisatie verder inrichten en kijken of er subsidies en sponsoren kunnen vinden. Want 10 optredens voor 400 mensen vraagt grote investeringen, die afgedekt moeten worden. Zodra er kaarten beschikbaar komen, zal dat weer gecommuniceerd worden.


Euver de Grens in de Limburger!
30 juni 2021, Dagblad de Limburger

Klik op onderstaande downloadknop om het artikel te downloaden.